Linux Mint asennus suomeksi
Julkaistu: 11.04.2020 | Kirjoittanut Super User | Tulosta | Osumat: 6032
Päivitetty 25.07.2024
Mitään linuxia EI ENÄÄ KANNATA ASENTAA WINDOWSIN KANSSA DUALBOOTIKSI:
Syy: Windows 11:n uusin päivitys sotkee bootin eli käynnistysvalikko ei toimi.
Jos jo teit niin ja bootti ei toimi sitä voi yrittää korjata boot repairilla:
Jos linux ei kuitenkaan boottaa voit kokeilla tätä:
https://linuxhint.com/linux_mint_boot_repair/
Aloittelijalle ja helppouden arvostajalle Linux Mint on yleensä paras distro eli jakeluversio
Ensimmäiseksi linux koneeksesi saattaa kannattaa valita joku vanhempi laptop, jossa on vain tietoja jotka voit menettää, eli jota ei tarvitse sääliä, jos joku menee pieleen, ja pystyt rennommin kokeilemaan ja harjoittelemaan asennusta ja käyttöä. Varsinkin, jos koneellasi on myöhemmin tarvitsemiasi tietoja:
Muista ensin ottaa varmuuskopiot eli backupit toiselle isolle usb-muistitikulle. Kopioi ainakin kaikki ainutlaatuiset tekstit yms. toimisto tiedostot ja kuvat , videot , musiikki jne. ja varmuuskopioi tai jos mahdollista, kuten Firefoxissa kirjanmerkit tallenna ne varmuuskopiona ja jos ei muuten onnistu, niin kirjoita vaikka paperille, samoin kuin sähköposti asetuksesi ja eri käyttäjätunnukset ja salasanat kannattaa kirjata esim. ruutuvihkoon.
Varaa toinen vähintään 4 Gb:n usb-muistitikku asennustikuksi.
Seuraavaksi lataa eli downloadaa Linux Mint iso tiedosto Linux Mintin web-sivulta, jäljempänä linkki, yritä ensin asentaa 64-bittistä versiota, se käy useimmille nykyisille tietokoneille, jos se ei boottaa eli käynnisty voit koittaa 32-bittistä versiota, joka toimii myös tosi vanhoilla koneilla, mutta Linux Mintin viimeinen 32-bittisellä tuella on versio 19.3. 32-bit.
Minä olen mieltynyt Mate graafiseen käyttöliittymään, koska se on mielestäni hieman nopeampi ja siihen ei tule niin paljon muutoksia versiosta toiseen, mutta monet, jotka haluavat viimeiset ominaisuudet ovat mieltyneet Cinnamon graafiseen käyttöliittymään, suosittelen kuitenkin Mate versiota. Viimeisin Linux Mint versio on 22.
Lataa täältä:
Miten tehdään Linux Mint asennus usb-tikku Windowsilla:
Ratkaisu: rufux.exe, downloadaa eli lataa se ja asenna se Windowsiin. Käytä sitä "polttamaan" Linux Mintin .iso tiedosto usb-muistitikulle, lataa rufus.exe täältä:
Tai jotkut käyttävät sen sijaan Etcheriä.
tai etcher täältä
Miten boottataan eli käynnistetään tietokone asennus usb-muistitikulta:
Ensimmäisellä kerralla, tavallisesti tarvitsee vaihtaa koneen käynnistysjärjestystä eli boot orderia koneen biosissa, siten,
että usb-tikku jota käytät on ensimmäinen boot media, joten laita usb-asennustikku koneeseen , ja
sitten, kun boottaat sinun täytyy tietää mitä toimintonäppäintä, eli function key, tarvitsee painaa päästäksesi koneen bios asetuksiin.
Se vaihtelee: HP laptopeilla se on F10, monilla muilla se on F2 tai F12, tai se voi olla ins tai del, mutta voit googlata koneesi bios key:tä ja saada selville varmasti mikä näppäin se on koneessasi tai vain arvaa ja kokeile, mutta sinun täytyy painella toimintonäppäintä, kun kone boottaa, sinä näet milloin bios asetukset avautuvat.
Mene biosissa boot order valintaan eli käynnistys järjestyksen muuttamiseen ja muuta usb-asennustikkusi ensimmäiseksi boot mediaksi eli käynnistysvälineeksi.
Sitten olet lähes valmiina asennukseen
Vielä on kysymys uudemmilla koneilla: pitäisikö disabloida eli poistaa käytöstä biosista secure boot vai ei ?
Linux Mint osaa nyt käsitellä UEFI secure boottia, joten sinun ei tarvitse disabloida secure boottia. Mutta jotkut varsinkin vanhemmat linux jakelut eivät osaa sitä.
Jos et aio säilyttää koneella olemassaolevaa Windowsia, olet nyt valmis käynnistämään asennuksen asennus -usb-tikulta, laita tikku koneeseen ja käynnistä tikulta ja seuraa ruudun ohjeita. Muista kirjoittaa tekemäsi käyttäjätunnus ja salasana paperille, tämä säästää yleensä murheilta myöhemmin, linux salasanat erottelevat onko iso vai pieni kirjain jne. joten ole tarkkana.
Jos olet asentamassa ns. dualboottia Windows 10 kanssa, jolloin se jää myös koneelle todennäköisesti sinun ei pidä disabloida secure boottia, että myös Windows varmasti toimii jatkossa.
ÄLÄ ENÄÄ TEE DUALBOOT ASENNUSTA, vaan VALITSE asennuksessa Linux Mint Windowsin TILALLE AINOAKSI järjestelmäksi koko kovalevylle.
MUTTA näin se ennen toimi Win10:n kanssa:
Miten asentaa toimiva dualboot asennus olemassaolevan Windows 10:n rinnalle.
Itse olen todennut seuraavan tavan toimivaksi:
Tarvitset vähintään 2 usb-tikkua plus 1 mahdollisiin varmuuskopioihin, jotka tehdään ensimmäiseksi ja, yksi myöhempään Linux Mintin asennukseen ja yksi työkalu linuxille jota käytät apuna, mikäli Gparted ohjelma jo löytyy Linux Mint asennustikulta ja osaat käynnistää sen tikulta sen terminaalissa, voit käyttää asennustikkua työkalutikkuna, jos ei tee näin:
Ensin lataa eli downloadaa Gparted live distro täältä:
https://distrowatch.com/table.php?distribution=gparted
Polta kukin iso tiedosto eri usb-tikulle käyttäen rufus.exe:ä
Boottaa Gparted-tikku samoin kuin kuvasin Linux Mint tikun osalta, joillakin bioseilla se vaatii, että teet biosin boot order asetukset uudestaan, kun tämä tikku on kiinni koneessa , ja sitten boottaa ja käynnistä Gparted. etsi partitio jossa sijaitsee sinun Windows 10:n C: asema, ja Gpartedia käyttäen pienennä sitä, mutta jätä sinne Windowsille vähintään 32 Gb tilaa, koska se on minimi Windowsille. Operaatio voi kestää hyvin kauan aikaa.
jätä loput tilasta tyhjäksi tilaksi, älä formatoi sitä. Sinne sinä asennat Linux Mintin. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaisi ehkä tulostaa paperille nämä ohjeet.
Lue ohjeet loppuun, jonka jälkeen voit sulkea koneen ja vaihda koneeseen Linux Mint asennus-usb-tikku ja käynnistä kone ja boottaa asennustikulta ja seuraa ohjeita, mutta älä formatoi Windows partitiota eli osiota äläkä poista sitä. Älä asenna koko kovalevylle eli hard drivelle. Asenna tyhjään tilaan eli empty spaceen.
Kun seuraavan kerran boottaat Windowsin anna sen tehdä rauhassa kovalevyn tarkistus eli harddrive checking, tämän jälkeen kaiken pitäisi toimia.
Jos linux ei kuitenkaan boottaa voit kokeilla tätä:
https://linuxhint.com/linux_mint_boot_repair/
Voit myös katsoa tällä sivustolla olevia Linux Mint asennusvideoita, varsinkin jos olet epävarma.
Bittiäinen Oy - Bittiainen Ltd ©2018-2024. All rights reserved