Bittiäinen Oy - Bittiainen Ltd

Aloittelijalle ja helppouden arvostajalle Linux Mint on yleensä paras distro eli jakeluversio

Ensimmäiseksi linux koneeksesi saattaa kannattaa valita joku vanhempi laptop, jossa on vain tietoja jotka voit menettää, eli jota ei tarvitse sääliä, jos joku menee pieleen, ja pystyt rennommin kokeilemaan ja harjoittelemaan asennusta ja käyttöä. Varsinkin, jos koneellasi on myöhemmin tarvitsemiasi tietoja:


Muista ensin ottaa varmuuskopiot eli backupit toiselle isolle usb-muistitikulle. Kopioi ainakin kaikki ainutlaatuiset tekstit yms. toimisto tiedostot ja kuvat , videot , musiikki jne. ja varmuuskopioi tai jos mahdollista, kuten Firefoxissa kirjanmerkit tallenna ne varmuuskopiona ja jos ei muuten onnistu, niin kirjoita vaikka paperille, samoin kuin sähköposti asetuksesi ja eri käyttäjätunnukset ja salasanat kannattaa kirjata esim. ruutuvihkoon.

Varaa toinen vähintään 8 Gb:n usb-muistitikku asennustikuksi.

 

Seuraavaksi lataa eli downloadaa Linux Mint iso tiedosto Linux Mintin web-sivulta, jäljempänä linkki, yritä ensin asentaa 64-bittistä versiota, se käy useimmille nykyisille tietokoneille, jos se ei boottaa eli käynnisty voit koittaa 32-bittistä versiota, joka toimii myös tosi vanhoilla koneilla.

Minä olen mieltynyt Mate graafiseen käyttöliittymään, koska se on mielestäni hieman nopeampi ja siihen ei tule niin paljon muutoksia versiosta toiseen, mutta monet, jotka haluavat viimeiset ominaisuudet ovat mieltyneet Cinnamon graafiseen käyttöliittymään,

suosittelen kuitenkin Mate versiota. Viimeisin Linux Mint versio on 21.2 .

Lataa täältä:

https://www.linuxmint.com/


Miten tehdään Linux Mint asennus usb-tikku Windowsilla:

Ratkaisu: rufux.exe, downloadaa eli lataa se ja asenna se Windowsiin. Käytä sitä "polttamaan" Linux Mintin .iso tiedosto usb-muistitikulle, lataa rufus.exe täältä:

https://rufus.ie

Miten boottataan eli käynnistetään tietokone asennus usb-muistitikulta:

Ensimmäisellä kerralla, tavallisesti tarvitsee vaihtaa koneen käynnistysjärjestystä eli boot orderia koneen biosissa, siten,

että usb-tikku jota käytät on ensimmäinen boot media, joten laita usb-asennustikku koneeseen , ja

sitten, kun boottaat sinun täytyy tietää mitä toimintonäppäintä, eli function key, tarvitsee painaa päästäksesi koneen bios asetuksiin.

Se vaihtelee: HP laptopeilla se on F10, monilla muilla se on F2 tai F12, tai se voi olla ins tai del, mutta voit googlata koneesi bios key:tä  ja saada selville varmasti mikä näppäin se on koneessasi tai vain arvaa ja kokeile, mutta sinun täytyy painella toimintonäppäintä, kun kone boottaa, sinä näet milloin bios asetukset avautuvat.

Mene biosissa boot order valintaan eli käynnistys järjestyksen muuttamiseen ja muuta   usb-asennustikkusi ensimmäiseksi boot mediaksi eli käynnistysvälineeksi.

Sitten olet lähes valmiina asennukseen

Vielä on kysymys uudemmilla koneilla: pitäisikö disabloida eli poistaa käytöstä biosista  secure boot vai ei ?

Linux Mint osaa nyt käsitellä UEFI secure boottia, joten sinun ei tarvitse disabloida secure boottia. Mutta jotkut varsinkin vanhemmat linux jakelut eivät osaa sitä.

Jos et aio  säilyttää koneella olemassaolevaa Windowsia, olet nyt valmis käynnistämään asennuksen asennus -usb-tikulta, laita tikku koneeseen ja käynnistä tikulta ja seuraa ruudun ohjeita. Muista kirjoittaa tekemäsi käyttäjätunnus ja salasana paperille, tämä säästää yleensä murheilta myöhemmin, linux salasanat erottelevat onko iso vai pieni kirjain jne. joten ole tarkkana.

Jos olet asentamassa ns. dualboottia Windows 10 kanssa, jolloin se jää myös koneelle todennäköisesti sinun ei pidä disabloida secure boottia, että myös Windows varmasti toimii jatkossa.


 Miten asentaa toimiva dualboot  asennus olemassaolevan Windows 10:n rinnalle.

Itse olen todennut seuraavan tavan toimivaksi:

Tarvitset vähintään 2 usb-tikkua plus 1 mahdollisiin varmuuskopioihin, jotka tehdään ensimmäiseksi ja, yksi myöhempään Linux Mintin asennukseen ja yksi työkalu linuxille jota käytät apuna, mikäli  Gparted ohjelma jo löytyy Linux Mint  asennustikulta ja osaat käynnistää sen, voit käyttää asennustikkua työkalutikkuna, jos ei tee näin:

Ensin lataa eli downloadaa Gparted live distro täältä:

https://distrowatch.com/table.php?distribution=gparted

Polta kukin iso tiedosto eri usb-tikulle käyttäen rufus.exe:ä

Boottaa Gparted-tikku samoin kuin kuvasin Linux Mint tikun osalta, joillakin bioseilla se vaatii, että teet biosin boot order asetukset uudestaan, kun tämä tikku on kiinni koneessa , ja sitten boottaa ja käynnistä Gparted. etsi partitio jossa sijaitsee sinun Windows 10:n C: asema, ja Gpartedia käyttäen pienennä sitä, mutta jätä sinne Windowsille vähintään 32 Gb tilaa, koska se on minimi Windowsille. Operaatio voi kestää hyvin kauan aikaa.

jätä loput tilasta tyhjäksi tilaksi, älä formatoi sitä. Sinne sinä asennat Linux Mintin. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaisi ehkä tulostaa paperille nämä ohjeet.

Lue ohjeet loppuun, jonka jälkeen voit sulkea koneen ja vaihda koneeseen Linux Mint asennus-usb-tikku ja käynnistä kone ja boottaa asennustikulta ja seuraa ohjeita, mutta älä formatoi Windows partitiota eli osiota äläkä poista sitä. Älä asenna koko kovalevylle eli hard drivelle. Asenna tyhjään tilaan eli empty spaceen.

Kun seuraavan kerran boottaat Windowsin anna sen tehdä rauhassa kovalevyn tarkistus eli harddrive checking, tämän jälkeen kaiken pitäisi toimia.

 Jos linux ei kuitenkaan boottaa voit kokeilla tätä:

 https://linuxhint.com/linux_mint_boot_repair/

Voit myös katsoa tällä sivustolla olevia Linux Mint asennusvideoita, varsinkin jos olet epävarma.